Blog

Jeanette Ottesen

Jeanette Ottesen

Hos PHYSIOGA har vi haft fornøjelsen af at have svømmeren Jeanette Ottesen i vores hænder både under og efter hendes graviditet. Her har vi stillet hende et par spørgsmål om hendes oplevelse af PHYSIOGA.

Hvordan har dit forløb hos PHYSIOGA set ud?

Jeg startede hos Julie, og det var faktisk fordi jeg skrev på min egen blog, at jeg var begyndt at få smerter, og at jeg næsten ikke kunne gå. Så skrev Julie til mig, at jeg skulle være velkommen til at kigge forbi klinikken, og at hun var ret sikker på, at mine smerter nok stammede fra noget bækkenbøvl, som hun kunne hjælpe mig med at få styr på. Jeg vidste ikke engang, at det var bækkenet, den var gal med. Jeg vidste bare, at jeg havde smerter, og så skrev Julie: ”kom forbi, så ser vi, om ikke vi kan få dig tilbage på ret køl”.

Der har jeg været omkring fire måneder henne, måske lidt under. Jeg tænkte, at det var ret friskt altså bare at melde ud på den måde der. Så hoppede jeg på, og det viste sig, at mit bækken var helt skævt. Da Julie så havde fikset det, kom jeg ret hurtigt i gang med træning her i huset hos både individuelt hos Medde og på hold, og løbende havde jeg behandlinger hos Julie, og det har jeg haft lige siden. Jeg tror, jeg var til sidste behandling en uge før jeg fødte. Jeg fik faktisk også gravidmassage hos Hilde, og det var megaluksus.

Var skævheden i dit bækken et resultat af graviditeten?

Vi tror det stammer fra, at vi var på ferie i Paris, og vi gik nærmest hele Paris rundt. Og jeg var gravid, det var måske ikke lige det smarteste at gøre. Men det tænkte jeg bare ikke lige over, jeg er jo vant til at min krop jo bare lige kan alt. Så det var lidt usmart. Jeg har gået rigtig meget, og så har jeg gået forkert, fordi jeg har prøvet at kompensere, fordi det måske har gjort lidt ondt.

Har din datter været til Babytjekket?

Ja det har hun. Julie kom jo allerede hjem til mig to dage efter jeg havde født og lavede babytjek. Det var så hyggeligt. Vi sad bare i sofaen, og Julie hun legede med Billie, og løftede hende på alle de der mærkelige måder og undersøgte hende fra hoved til hale. Billie hun elskede det jo, hun var sådan totalt salig, der var slet ikke noget der. Og alt var som det skulle være. Og nogle få uger efter var vi til noget babyleg (Motoriktjekket) med Medde, hvor Billie hang på hovedet. Når hun var aktiv, så var hun stille, ligeså snart vi stoppede, så begyndte hun at græde. Det kunne hun godt lide. Og vi gør det også derhjemme.

Hvordan har PHYSIOGAs viden om graviditet kunne hjælpe dig?

Hvordan man løfter rigtigt, hvordan man squatter rigtigt, når man er gravid. Altså det der med at være lidt mere kropsbevidst på en helt anden måde. Nu skal jeg ligesom være bevidst på en lille en, der bor inde i mig, jeg skal tage hensyn til hende. Man skal gøre tingene på lidt andre måder, så på den måde har de kunne hjælpe mig.

Det har været rigtig godt, jeg tror, jeg blev rigtig klar til at føde. Selvfølgelig både på grund af behandlingen, men også det der med at snakke med nogen, der har forstand på det. Både fysisk og mentalt er jeg blevet gjort klar til at føde et barn. Det kan godt være, det lyder sådan lidt mærkeligt, men det følte jeg i hvert fald. Jeg følte, at jeg havde alle de redskaber, jeg skulle bruge til at levere på en eller anden måde.

Så det har givet dig en hjælp du ikke har kunne finde andre steder?

Jeg kender ikke nogle andre steder, jeg ved ikke, hvor jeg eller skulle have gået hen for at få den her hjælp. Jeg har ikke hørt om nogle andre steder, det er måske bare mig der er uvidende. Men helt sikkert jeg var meget bedre stillet, end hvis jeg ikke havde været her, det er hundrede procent sikkert.

Jeg var fuldstændig grøn, jeg havde ingen idé om, hvad jeg gik ind til. Julie er jo så dejlig ærlig, det er Medde virkelig også. Det er jo ikke fordi de skræmmer én, de lægger bare kortene på bordet. Ja, det kommer til at gøre pissehamrende ondt, men det kan du godt – selvfølgelig kan du det! Specielt fordi nu gør vi sådan, sådan og sådan. Og vi forbereder dig på den her måde, og vi sørger for, at du er så blød som overhovedet muligt, så det hele gi'r sig, og baby lettere kan komme ud.

Man bliver fyldt med selvtillid, det synes jeg virkelig, man gør. Selvom man godt ved – ja det bliver hårdt og ja det kommer til at gøre ondt, men jeg kan godt. Jeg siger det til alle jeg kender, og specielt mine gravide veninder.  Tag jer nu sammen og gå til noget gravidyoga, det kan godt være, det lyder megakedeligt. Det syntes jeg, det gjorde, hvis jeg skal være helt ærlig, og det ved Julie og Medde godt. Jeg var sådan: ”arhh gravidyoga, det ikke min kop te, nej jeg skal ikke gå på sådan et hold fyldt med jamrende gravide kvinder”. Sådan havde jeg det virkelig til at starte med, men jeg blev klogere.

Hvordan har træningen hos PHYSIOGA kunne hjælpe dig i forhold til din normale træning?

Jeg har virkelig haft stor glæde af både holdtræningen og enetimerne med Medde med hensyn til træning. Det der gravidyoga det har jo været en helt anden verden, end hvad jeg har været vant til. Man skal simpelthen være så meget i kontrol med ens krop, og det hele det foregår så stille og roligt. Der har jeg virkelig skulle tage mig selv i sådan – slap af. Det er meget mere hjernegymnastik end det er kropsgymnastik, føler jeg. Man skal være meget mere bevidst, man skal være meget mere klar oven i hovedet. Og på holdet har det bare været dejligt at få lov til at svede lidt på den rigtige måde og stadig være i kontrol med min krop og gøre tingene på den rigtige måde. Fysioterapeuten har ligesom holdt øje med mig og sagt, så skal du lige slappe lidt af, og korrigeret mig hele tiden med hensyn til hvordan jeg løftede og squattede og alt sådan nogle ting. Men stadig kunne jeg få lov til at være aktiv og forbrænde noget. Man føler virkelig, man er i trygge hænder. Man føler virkelig, at de mennesker her ved, hvad de snakker om.

Normalt udover svømning så har vi både fitness, styrke og vi har også lidt yoga, det er sådan en hel pakke – det er jo en livsstil, det er 35 timers træning om ugen. Så træningen her i huset har jo været helt anderledes, end hvad jeg har været vant til. Men det har været præcis, hvad jeg har haft brug for, fordi jeg nok skulle hjælpes lidt til at skrue ned, sådan helt generelt. Jeg skulle stadig være aktiv, jeg skulle stadig bevæge mig og forbrænde, det jeg skulle forbrænde, men på den rigtige måde. Og det vidste jeg ikke selv, hvordan jeg skulle håndtere. Jeg var nok lidt for hård ved mig selv de første tre-fire måneder.

Hvordan støtter genoptræning hos PHYSIOGA dit comeback til svømning?

Jeg er først lige gået i gang nu her med Medde. Og igen så er det bare så godt, at jeg har sådan nogle som Medde og Julie, fordi hvis det stod til mig selv, så havde jeg nok bare gået i fitnesscenter og så bare kørt på. Selvfølgelig stille og roligt bygge det op og så videre. Men for eksempel den træning jeg lige har haft med Medde, det er jo næsten helt fjollet i min verden. Jeg er jo vant til at træne så hårdt, og det hele handler bare om muskler og løfte tungt, være eksplosiv og det ene og andet. Nu sidder jeg inde hos Medde og laver så nogle bækkenbundsøvelser. Ligger nede på gulvet helt stille og roligt, og i hundrede procent kontrol med det der foregår helt nede i mit underliv. Det er jo helt anderledes. Men det er jo det, jeg har brug for, og det der gør, at jeg hundrede procent kommer til at få den helt rigtige fremgang frem mod fuld træning igen. Og helt ærligt, det er pivhårdt! Det er mere kontrolleret genoptræning, og på denne her måde kommer jeg ikke til at løbe ind i skader, og det tror jeg hurtigt man kan, hvis man starter træning for hurtigt ud, når kroppen den ikke er klar endnu. Det havde jeg ikke vidst, den viden havde jeg slet ikke, før jeg kom her.

Ser du det som noget, du har særligt behov for, fordi du er professionel sportsudøver?

Nej. For eksempel det hold jeg gik på, det var sammen med helt almindelige mennesker. Der tænkte jeg jo, at jeg var lidt malplaceret. Det var jeg så ikke, fordi jeg var gravid, så man kan sige, at vi var sådan lidt på samme level. Men det er helt fuldstændig almindelige mennesker, der ikke normalt laver super meget sport i deres hverdag, men som har brug for at være aktive og få gjort tingene på den rigtige måde. Og ikke bare melde sig på sådan et crossfit-hold, hvor man gør alt forkert, løfter på de forkerte måder og får skader. Her bliver der talt, der ligger tanke bag det, de laver. Jeg er lidt mere bevidst om, hvad jeg gør, jeg tænker lidt mere over, når jeg løfter noget, og når jeg fx laver en squat. Du ved, jeg har bare lige fysioterapeutens stemme i baghovedet, når jeg træner. Medde og jeg kommer til at træne sammen fast nu en gang om ugen, og så skal jeg selv til at tage lidt mere fat i træningen. Og sådan bygger vi stille og roligt mit comeback op på den rigtige måde.